Optimalno rešenje nosača jednogredne mosne dizalice primenom algoritma Moljca - Pavlović, Goran V.; Savković, Mile M.; Zdravković, Nebojša B.; Marković, Goran Đ.; Mladenović, Predrag Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu se analizira i optimizira zavareni I-nosač jednogredne mosne dizalice sa U-profilom kao gornjom lamelom. Ovo rešenje obezbeđuje lakšu noseću konstrukciju, tako da je glavni cilj minimiziranje težine glavnog nosača, odnosno površine poprečnog preseka, uz ispunjavanje uslova definisanih nacionalnim standardima i geometrijskim ograničenjima.Metode: Algoritam Moljca (MFO) izabran je za rešavanje ovog jednociljnog višekriterijumskog zadatka optimizacije primenom MATLAB-a. Takođe, rezultati su verifikovani korišćenjem metode konačnih elemenata (MKE).Rezultati: Predloženi oblik nosača je opravdan na primerima realnih rešenja jednogrednih mosnih dizalica. U ovom slučaju postižu se značajne uštede u materijalu i bolji rezultati u odnosu na primere iz prethodnog istraživanja.Zaključak: Predloženi oblik nosača, metodologija, algoritam optimizacije i ostvarene uštede u potpunosti opravdavaju ovo istraživanje. Pored toga, ovaj algoritam omogućava primenu mnogih funkcija ograničenja, pri čemu se u relativno kratkom periodu dobijaju optimalne vrednosti brojnih varijabli. Zbog toga, primenom metoda analitičke optimizacije ne bi bilo moguće naći rešenje za takav inženjerski zadatak.
Keywords: mosna dizalica; zavareni nosač; MKE; optimizacija; metaheuristika