Primena višekriterijumskog odlučivanja za izbor lokacije za savlađavanje vodene prepreke gazom u odbrambenoj operaciji - Tešić, Duško Z.; Božanić, Darko I.; Puška, Adis (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu je prikazan višekriterijumski model Fuzzy DIBR-Fuzzy DIBR II-EWAA-BM-DEXi-Fuzzy LMAW pomoću kojeg se vrši izbor lokacije za savlađivanje vodenih prepreka gazom u odbrambenoj operaciji. Nakon identifikacije kriterijuma od strane eksperata, primenjen je navedeni model i određena je optimalna lokacija. Radi testiranja konzistentnosti rezultata i validnosti modela, ponovo su angažovani eksperti, izvršena je analiza osetljivosti i komparativna analiza. Metode: Metode Fuzzy DIBR i Fuzzy DIBR II korišćene su za određivanje težinskih koeficijenata identifikovanih kriterijuma, dok je agregacija ekspertskih mišljenja i dobijenih vrednosti vršena pomoću EWAA i BM operatora. Za izbor optimalne lokacije primenjena je metoda Fuzzy LMAW, dok su lingvistički deskriptori određivani pomoću DEXi sistema za podršku odlučivanju.Rezultati: Predložena metodologija omogućila je identifikaciju svih kriterijuma koji uslovljavaju izbor lokacije i sam izbor optimalne lokacije za prelazak gazom preko vodene prepreke u odbrambenoj operaciji. Testiranjem medela , analizom osetljivosti izlaznih rezultata na promene težina kriterijuma i poređenjem dobijenih rezultata sa rezultatima drugih metoda, ukazano je na činjenicu da je model validan i da daje konzistentne rezultate. Zaključak: Zaključeno je da višekriterijumski model pruža neophodnu pomoć donosiocima odluka u uslovima nepreciznih i neodređenih informacija i da je primenjiv u realnim situacijama. Takođe,  predloženi model razmatra sve aspekte koje je neophodno sagledati prilikom donošenja jedne kompletne odluke i pomaže manje iskusnim starešinama u procesu odlučivanja, smanjujući mogućnost nastanka grešaka, koje za posledicu mogu imati i ljudske žrtve. Na kraju, predloženi su pravci daljih istraživanja iz oblasti savlađivanja vodenih prepreka i višekriterijumskog odlučivanja.
Keywords: gaz; lokacija; izbor; vojska; višekriterijumsko odlučivanje; DIBR; DIBR II; Fuzzy; LMAW; EWAA; BM; DEXi