Pristup pouzdanom načinu određivanja hemijske stabilnosti jednobaznih baruta primenom metode mikrokalorimetrije - Đokić, Milan М.; Bajić, Zoran J.; Ignjatović, Vladimir D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Baruti predstavljaju eksplozivne materije, smešu hemijskih jedinjenja sposobnih da svoju potencijalnu energiju oslobode nakon vrlo brzih egzotermnih hemijskih reakcija. U ovom radu ispituju se uzorci jednobaznih baruta.Metode: Mikrokalorimetrija, ili kalorimetrija toplotnog fluksa, jedina je savremena metoda koja prati direktan uzrok samozapaljenja – brzinu oslobađanja toplote, koja predstavlja ključni faktor pirotehničke bezbednosti tokom skladištenja. Zasniva se  na visokoosetljivim kalorimetrima koji omogućavaju praćenje hemijskih reakcija pri malim brzinama. U radu je korišćen mikrokalorimetar „TAM III“ i metoda koja je navedena u standardu „STANAG 4582“. Veoma pouzdani rezultati dobijeni su za hemijsku stabilnost ispitivanih uzoraka jednobaznih baruta, kao i ocena njihovog ponašanja u narednih 10 godina.Rezultati: Toplotna aktivnost baruta zavisi od nekoliko faktora, od kojih su najvažniji: hemijski sastav, dimenzije i oblik barutnog zrna, stepen degradacije baruta, uslovi skladištenja i dr. Ona predstavlja egzaktniji i konzistentniji indikator hemijske stabilnosti nego što je to kritični prečnik.Zaključak: Metod mikrokalorimetrije treba koristiti kako pri praćenju hemijske stabilnosti baruta tako i pri predviđanju životnog veka upotrebe baruta.
Keywords: jednobazni barut; mikrokalorimetrija; kalorimetrija toplotnog fluksa; TAM III; STANAG 4582