Procenjivanje ponašanja strukture zidova od cigli od reciklirane plastike pod monotonim i cikličnim opterećenjem - Moulai Arbi, Youcef; Mahmoudi, Noureddine; Bentahar, Mohammed (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu se analiziraju performanse strukture zidanog zida od recikliranih plastičnih cigala pod monotonim i cikličnim opterećenjem. Cilj je bio da se ispita mogućnost korišćenja cigli od reciklirane plastike kao zamena za zidanu konstrukciju, s fokusom na održivost strukture i potencijalnu korist za životnu sredinu. Metode:Za simulaciju ponašanja ovakvih zidova korišćen je pojednostavljeni pristup mikromodelovanja u Abakusu. Plastične cigle predstavljene su pomoću čvrstih elemenata, dok su spojevi od maltera modelovani putem kohezionih interakcija. Numerički model je validiran pomoću analize osetljivosti mreže i podvrgnut je vertikalnoj kompresiji, a zatim horizontalnom opterećenju.Rezultati: Rezultati ukazuju na smanjivanje čvrstoće u odnosu na tradicionalne materijale za zidanje.Međutim, odgovor strukture bio je uspešan, kao i evolucija oštećenja zidanih zidova pod određenim uslovima opterećenja. Uprkos smanjenoj čvrstoći, strukture od cigala od reciklirane plastike pokazale su se kao izvodljive, a njihovo ponašanje pod uslovima opterećenja kao veoma dobar izvor informacija.Zaključak: Ispitivanje je pokazalo da kompozitne cigle od plastike imaju potencijal da doprinesu održivoj gradnji. Rezultati su potvrdili mogućnost ugrađivanja plastičnih cigli u konstrukcije, pri čemu je naglašena korist za životnu sredinu i održivost. Takođe, unapređena je oblast održivih građevinskih materijala jer je potvrđena praktična primena i korist od korišćenja cigli od reciklirane plastike.
Keywords: analiza konačnih elemenata; cigle od plastike; zidani zid; opterećenja u ravni; ciklična opterećenja u ravni