Analitičko ispitivanje poroznih laminiranih ploča od funkcionalno gradiranih kompozita ojačanih ugljeničnim nanocevima (FG-CNTRC) na izvijanje i slobodne vibracije - Ghazoul, Tahir; Benatta, Mohamed Atif; Khatir, Abdelwahhab; Beldjelili, Youcef; Krour, Baghdad; Bachir Bouiadjra, Mohamed (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Cilj ove studije jeste da ispita ponašanje laminiranih kompozitnih ploča ojačanih ugljeničnim nanocevima pri izvijanju i  slobodnim vibracijama kada se uzimaju u obzir različiti izvori nesigurnosti i kada je fokus na postojanju poroznosti.Metode: Model porozne laminirane ploče razvijen je pomoću smicajne deformacione teorije višeg reda. Ispitane su različite konfiguracije funkcionalno gradiranih ugljeničnih nanocevi s jednostrukim zidom, poređanih celom debljinom svakog sloja. Efektivna svojstva materijala procenjena su kroz prošireno pravilo o smešama, uzimajući u obzir gornju granicu efekta poroznosti. Vodeće jednačine izvedene su i rešene pomoću principa virtualnog rada i Navijerovog pristupa. Validnost navedene formulacije potvrđena je poređenjem dobijenih rezultata sa podacima iz postojeće literature. Detaljno je ispitan uticaj brojnih parametara poput poroznosti, zapreminskog udela ugljeničnih nanocevi, tipova distribucije ojačanja, šeme laminacije, kao i broja slojeva na izvijanje i odgovora na slobodne vibracije. Rezultati: Ključni nalaz ove studije jeste da je znatno smanjena otpornost na izvijanje laminiranih FG-CNTRC ploča usled poroznosti, za razliku od minornog uticaja na odgovor na slobodne vibracije.Zaključak: Rezultati ovog rada ističu kritičnu ulogu poroznosti u integritetu strukture i pružaju nove uvide u ponašanje naprednih kompozitnih materijala.
Keywords: izvijanje; slobodna vibracija; laminirana kompozitna ploča; poroznost; funkcionalno gradiran materijal; ugljenične nanocevi