Neka razmatranja o ukupnom vremenu zaustavljanja za Kolacov problem - Fabiano, Nikola; Mirkov, Nikola; Radenović, Stojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Razmotrena je Kolacova pretpostavka i potrebno vreme za zaustavljanje rekurzivne transformacije.Metode: Korišćena je statistička analiza vremena zaustavljanja.Rezultati: Statistički pristup pokazuje da je verovatnoća pronalaženja beskonačnog vremena zaustavljanja, što narušava Kolacovu hipotezu, izuzetno niska.Zaključak: Verovatnoća odabira tačno jednog atoma u celokupnom univerzumu je za više od 61 reda veličine verovatnija od nailaženja brojnog niza sa beskonačnim vremenom zaustavljanja u Kolacovom problemu.
Keywords: Kolacova hipoteza; ponavljanja; statistička analiza; aproksimacija krive