Analiza izazvanog dinamičkog ponašanja funkcionalno stepenovanih greda pod harmoničnim pokretnim opterećenjem na elastičnoj osnovi pomoću metode konačnih elemenata - Zemri, Amine; Mechab, Ismail (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu je predstavljeno numeričko ispitivanje izazvanog dinamičkog ponašanja funkcionalno stepenovane grede podvrgnute harmonično promenljivoj i transferzalno koncentrisanoj pokretnoj sili uz korišćenje teorije deformacije smicanjem višeg reda.Metode: Najvažnije jednačine izvedene su pomoću Hamiltonovog principa, a zatim transformisane u slabi oblik pomoću metode Galerkina. Problem je rešen korišćenjem metode konačnih elemenata putem razvijanja konačnog elementa sa tri čvora od kojih svaki ima četiri stepena slobode. Za  integraciju u vremenu izabrana je Njumarkova beta-metoda, a za integraciju u prostoru Gausova metoda.Rezultati: Ispitan je uticaj nekoliko parametara, uključujući  vitkost, indeks materijala i krutost, kao i brzinu i frekvenciju pokretnog opterećenja. Uočeno je dobro slaganje sa rezultatima iz literature.Zaključak: Ovo ispitivanje ilustruje značaj korišćenja teorije višeg reda u slučaju kratkih greda i jasno ukazuje na promenu u ponašanju funkcionalno stepenovane grede zavisno od različitih parametara.
Keywords: teorija deformacije smicanjem višeg reda; funkcionalno stepenovan materijal; metoda konačnih elemenata; pokretno opterećenje; Njumarkova beta-metoda