Ispitivanje zatezanja progresivnog oštećenja i loma u poroznim keramičkim kompozitnim materijalima pomoću proširenog metoda konačnih elemenata (XFEM) - Metehri, Aicha; Madani, Kouider; Mechab, Belaïd; Mokhtari, Mohammed; Ghermaoui, Ilias M.A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Poroznost je značajan faktor koji prouzrokuje zadržavanje šupljina u materijalima tokom proizvodnje kompozitnih materijala. Ova studija se bavi modeliranjem tipova loma unutar visokonapregnute oblasti napredne SiC/Cf komponente na makroskopskoj skali. Metode: Metodom konačnih elemenata analiziraju se defekti unutar kompozita, uz razmatranje faktora poput veličine i oblika poroznosti, kao i zateznog napona. Metodom Monte Karlo  predviđa se funkcija distribucije (F).Rezultati: Tri pore su raspoređene svom širinom materijala što smanjuje aktivnu oblast poprečnog preseka materijala i, posledično, vodi do znatnog smanjivanja čvrstoće. Ukupna otpornost pokazuje tendenciju ka smanjivanju, uz primetan pad.Zaključak: Izvodi se zaključak da oblik i veličina utiču na opterećenje loma uz korišćenje proširene metode konačnih elemenata (XFEM) za predviđanje ponašanja loma u modu 1. Parametar poroznosti znatno utiče na trajnost strukture. Uočava se da je veličina pora (ϕ) ključna komponenta koja utiče na funkciju distribucije (F). Varijabilnost ovog parametra znatno povećava verovatnoću loma ploče i smanjuje životni vek strukture.
Keywords: kompozit; XFEM; zatezno opterećenje; opterećenje loma; ojačanje vlaknima; veličina