Poboljšavanje fizičkih i hemijskih karakteristika ocednih voda deponija putem filtracionog sistema koji sadrži otpad od granita, opiljaka gvožđa i reciklirane gume - Balegh, Benamar; Sellaf, Hamid; Hadj Mostefa, Adda; Djafari, Driss; Ali, Ali (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Korišćenje kompozitnih filtera izrađenih od otpada, kao što su granitni prah, opiljci gvožđa i granule od gume, koji služe za tretiranje ocednih voda deponija, predstavlja nov pristup koji može da pomogne u smanjivanju uticaja deponija na životnu sredinu.Metode: Eksperimentom su se procenjivale karakteristike jednoslojnih i troslojnih filtera pre i posle tretiranja. Za merenje efikasnosti svake konfiguracije filtera ponaosob izračunat je koeficijent permeabilnosti za svaku ćeliju. Izračunavanje koeficijenta permeabilnosti za jednoslojne i troslojne filtere važan je aspekt prilikom određivanja efikasnosti procesa tretiranja ocednih voda deponija. Takođe, važno je uzeti u obzir ostale fizičke i hemijske parametre poput boje, pH faktora, koeficijenta oksidacije, provodljivosti, BOD, COD, SS, NO4-, NO3-, NH4+, PO4-, kao i P kako bi se odredila efikasnost procesa u celini, kao i uspešnost uklanjanja specifičnih zagađivača.Rezultati: Rezultati su pokazali redukovanje i fizičkih i hemijskih faktora sa formiranjem svake pojedinačne ćelije. Naročito je ćelija broj 5, sa troslojnim filterom, pokazala poželjne rezultate u pogledu fizičkih i hemijskih parametara, kao i permeabilnosti. Nasuprot tome, ćelija broj 2 sa granitnim prahom imala je najbolje fizičke i hemijske parametre, ali se pokazalo da je slaba u pogledu faktora propusnosti.Zaključak: Navedeni rezultati navode na zaključak da granitni prah, opiljci gvožđa i gumeni granulat mogu da budu isplativi filtrirajući slojevi pri izluživanju ocednih voda i da pomažu da se smanji njihov uticaj na životnu sredinu i podzemne vode.
Keywords: ocedne vode; granitni prah; opiljci gvožđa; gumeni otpad; permeabilnost; fizičko-hemijski parametri