Uticaj prsline na nelinearno ponašanje ojačanog kompozitnog panela - Beghdad, Houda; Rahal, Nacer; Souici, Abdelaziz; Zatir, Sara; Benmahdi, Khaled; Aouad, Halima (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Tokom svog životnog veka, brodovi i avioni su izloženi izuzetnim eksploatacionim i aerodinamičkim opterećenjima koja mogu da izazovu strukturalna oštećenja i prsline koje vremenom rastu i šire se. Produžavanje života oštećenoj strukturi predstavlja veoma važnu oblast istraživanja. S tim u vezi, popravka kompozitnih panela preporučuje se radi vraćanja performansi strukturama sa prslinama.Metode: Da bi se koncentracija napona na dnu neke prsline svela na najmanju moguću meru, kao i da bi se zaustavio, pa čak i odložio rast prsline, ovom studijom se predlaže dvodimenzionalna analiza pomoću ANSYS softvera kako bi se predvideo uticaj rasta neke prsline na nelinearno ponašanje naprslih ojačanih kompozitnih panela.Rezultati: Rezultati ove studije biće dobra referenca za poboljšavanje performansi i popravku naprslih kompozitnih panela pomoću učvršćivača. Zaključak: Preporučuje se korišćenje zakrpa za popravku naprslih panela na osnovu modelovanja prikazanog u ovoj studiji.
Keywords: kompozitni paneli; oštećena struktura; rast prsline; ANSYS; koncentracija napona