Smart tretman u zarastanju preloma: piezoelektrični pretvarači i aktuatori step motora - Antić, Vladimir D.; Protić, Danijela D.; Stanković, Miomir M.; Manić, Miodrag T. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Smart ortopedski sistemi koriste fiksatore sa mogućnošću daljinskog praćenja, obrade i komunikacije kako bi iskoristili podatke o napredovanju lečenja za personalizovano praćenje procesa zarastanja u realnom vremenu. Fiksatori sadrže male i kompaktne piezoelektrične senzore koji generišu električne signale pri primeni sile na piezoelektričnu dijafragmu. To omogućava lekarima da daljinski vode uređaje za fiksiranje sa udaljenosti koristeći indirektno i daljinski kontrolisane step (koračne) motore poznate po preciznosti i tačnosti. Njihova pouzdanost čini ih održivom alternativom za mehaničke alate koje lekari tradicionalno koriste za produžavanje fiksatora.Metode: Ova studija se fokusira na evaluaciju tehnologije zasnovane na senzorima u ortopedskim aplikacijama. U njoj je predstavljen teorijski okvir za primenu smart uređaja u procesu zarastanja preloma kostiju. Razmatra  se i struktura i funkcionalnost piezoelektričnih pretvarača i nudi sveobuhvatan uvid u ovu tehnologiju i različite inženjerske aspekte smart sistema.Rezultati: Implementacijom smart sistema značajno je poboljšana komunikacija između lekara i pacijenta. To je olakšano kroz proces koji obuhvata prikupljanje, obradu i bežični prenos podataka od pacijentovog (senzorskog) interfejsa do lekara, koji koristi specijalizovani softver za analizu podataka i bežični prenos do aktuatora step motora. Nakon toga podaci se prosleđuju dekoderu na lokaciji motora, gde kontroler motora generiše kontrolni signal za drajver motora.Zaključak: Smart implantati pružaju lekarima kvantitativne podatke koji se mogu koristiti u usmeravanju plana rehabilitacije. Tehnologija zasnovana na senzorima nudi uvid u stres izazvan formiranjem kalusa, omogućavajući dvosmernu komunikaciju između lekara i pacijenta. Step motor služi kao alat koji pomaže u personalizovanom tretmanu sa udaljenosti.
Keywords: smart implantat; piezoelektrični senzor; fraktura kosti; step motor