Istraživanje viševrednosne verovatnoće ψ-kontrakcije sa orbitama u b-Mengerovim prostorima - Achtoun, Youssef; Radenović , Stojan; Tahiri, Ismail; Lamarti Sefian, Mohammed (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Rad predstavlja novi pristup određenim dobro utvrđenim teoremama o fiksnoj tački za višeznačne verovatnosne kontrakcije u b-Mengerovim prostorima, koristeći ograničenost orbite. Cilj je bio da se generalizuju i poboljšaju prethodni rezultati koje su izveli Fang i Hadžić.Metode: Korišćene su ograničenosti orbita u b-Mengerovim prostorima koje uspostavljaju svoj pristup za višeznačne verovatnosne kontrakcije.Rezultati: Nalazi studije nisu samo generalizovali postojeće teoreme o fiksnoj tački već su ih i značajno poboljšali. Predstavljena je i efektivnost pristupa u proširenju rezultata koji su prvobitno predložili Fang i Hadžić. Takođe, demonstrirana je primenljivost teoreme koincidencije o  fiksnoj tački u rasplinutim b-metričkim prostorima.Zaključak: Studija je predstavila novu perspektivu teoreme fiksne tačke u višeznačnim verovatnosnim kontrakcijama unutar b-Mengerovih prostora. Korišćenje ograničenosti i uvođenje fiksne slučajnosti teorema tačke za rasplinute b-metričke prostorepredstavlja doprinos unapređenju ove oblasti.
Keywords: fiksna tačka; b-Mengerovi prostori; višeznačno preslikavanje ψ-kontrakcija; rasplinuta b-metrika