Numeričko ispitivanje nadzvučnog strujanja oko potkalibarnog projektila sa odvojivim nosačem (sabotom) - Nguyen, Quang Tuan; Nguyen, Hai Minh; Bui, Xuan Son (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U ovom radu proučavaju se aerodinamičke karakteristike specijalnog metka pri nadzvučnoj brzini. Model odabran za studiju bio je pištoljski metak sa odvojivim nosačem (sabotom).Metode: Korišćen je metod kompjuterski simulirane dinamike fluida (CFD), a za numeričku simulaciju k-ε model turbulencije. Za viskoznost vazduha, kao modela idealnog gasa, primenjena je Saterlandova formula.Rezultati: Rezultati numeričke simulacije pokazuju ponašanje nadzvučnog strujanja oko metka sa odvojivim sabotom. Variranjem uglova otvaranja segmenata nosača, kao i brzine projektila, uticalo je na njihov aerodinamički otpor koji deluje na nosač  kao i na penetrator za korišćenje u kasnijim proračunima procesa odvajanja jezgra/penetratora od nosača.Zaključak: Studija pokazuje da se kompjuterska aerodinamika može koristiti za dobijanje aerodinamičkog otpora na nosaču i jezgru nakon što metak napusti cev pištolja. Rezultati simulacije važni su za projektovanje protivoklopnih metaka sa odvojivim nosačem.
Keywords: protivoklopni metak; pištolj; aerodinamičke karakteristike; Ansys Fluent; CFD; numerička simulacija