Korišćenje blokčejn tehnologije za ubrzavanje finansijske i nefinansijske inkluzije i njen značaj za zemlje u razvoju - Gohar, Ali (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Blokčejn je tehnologija stvorena da optimizuje oblast kriptovaluta putem formiranja decentralizovane mreže za onlajn transakcije i upravljanje podacima investitora. Uočivši njen potencijal, stručnjaci su počeli da uobličavaju nove ideje u vezi s njenim korišćenjem, ne samo kod kriptovaluta (uglavnom bitkoina) već i u ostalim oblastima. Neka od njenih potencijalnih svojstava su: sigurnost, distribuirani podaci, održavanje integriteta podataka, anonimnost, kao i odsustvo potrebe za uključivanjem posrednika. Ovo istraživanje analizira korišćenje blokčejn tehnologije u Pakistanu, kao i saznanja koja o njoj imaju stručnjaci i šira javnost. Težište je na korišćenju blokčejn tehnologije u bolnicama, pri glasanju, izradi političkih dokumenata, finansijskih knjiga i ugovora. Cilj je da se istraži koja oblast je najpogodnija za korišćenje blokčejn tehnologije, po mišljenju šire javnosti. Metode: Sprovedena je iscrpna anketa među opštom populacijom, a prikupljena su i mišljenja stručnjaka o ovoj temi. Zatim je primenjen pristup TOPSIS kako bi se utvrdilo koje su oblasti najpoželjnije.Rezultati: Rezultati pokazuju da je primena blokčejn tehnologije najpoželjnija u oblasti političke dokumentacije. Na osnovu sprovedenog istraživanja, preporuke i važna zapažanja stručnjaka olakšaće poboljšanje sistema u Pakistanu.Zaključak: Ova studija ima za cilj da utvrdi kakvo je mišljenje i stručnjaka i šire javnosti u vezi s korišćenjem blokčejn tehnologije i u ostalim oblastima u zemlji. Zaključuje se da državna/politička dokumentacija predstavlja glavnu oblast za primenu ove tehnologije.
Keywords: kriptovaluta; bitkoin; blokčejn; poslovne inovacije; informatičko poverenje; MCDM