Recikliranje usitnjenih štampanih ploča (PCB) pomoću dvofazne talasne pokretne trake - Mimouni, Chahinez (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Ova studija ima za cilj da demonstrira izvodljivost elektrostatičkog odvajanja elemenata smeša nastalih od usitnjenih štampanih ploča (PCB), zajedno sa rendgenskom fluorescentnom analizom, kao i  da ispita kako na efikasnost ove metode utiču amplituda i priroda napona napajanja.  Metode: U tehnici elektrostatičkog odvajanja koristi se dvofazna talasna pokretna traka sa rendgenskom fluoroscentnom analizom s ciljem da se obrazloži efikasnost proučavanog procesa.Rezultati: Rezultati ove studije mogu biti značajni za poboljšanje procesa recikliranja elektronskog otpada, naročito onog nastalog od štampanih ploča (PCB). Optimizacija visokog napona i razumevanje njegovog uticaja na proces elektrostatičkog odvajanja mogu da povećaju efikasnost i efektivnost recikliranja vrednih materijala iz elektronskog otpada, uz istovremeno smanjivanje uticaja na životnu sredinu.Zaključak: Rendgenska fluorescentna analiza uzoraka otkriva njihove karakteristične sastave. Uočene varijacije su još primetnije ako se uzme u obzir uticaj napona korišćenog u procesu elektrostatičkog odvajanja.
Keywords: recikliranje; životna sredina; oprema za električni i elektronski otpad; dvofazna talasna pokretna traka; rendgenska fluorescencija; visoki napon