Eksperimentalno ispitivanje mehaničkog ponašanja sedimenta dobijenog iskopavanjem brane i ojačanog geotekstilom i geomrežom - Meksi, Ali; Sadoun, Mohamed; Youzera, Hadj; Benmahdi, Khaled; Bouguenina, Otbi (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Geosintetički materijali se uspešno koriste za ojačavanje tla jer poboljšavaju njegov kapacitet nosivosti. U ovom radu geotekstili se koriste kao tenzioni materijal za ojačavanje mešavine sedimenta dobijenog pri iskopavanju brane Čerfas (Maskara) i peska iz kamenoloma. Metode: Testovi neposrednog indeksa nosivosti izvedeni su u laboratorijskim uslovima u okviru ispitivanja ponašanja mešavine. Test na čvrstoću pri savijanju u tri tačke izveden je na prizmatičnim epruvetama kako bi se ispitao kapacitet trakcije date mešavine. Epruvete mešavine su izabrane i ispitane bez ojačanja. Zatim su na određenoj dubini epruvete dodati jedan, dva i tri sloja geotekstila i ispitani uticaji broja slojeva i tipa geotekstila na kapacitet nosivosti mešavine.Rezultati: Pokazano je da je kapacitet nosivosti epruveta ojačanih geotekstilom i geomrežom povećan u poređenju sa neojačanim epruvetama. Rezultati testova Proktor-IPI pokazuju da njihove vrednosti ne dozvoljavaju kretanje građevinske mašinerije tokom konstrukcije kolovoznih slojeva. Utvrđeno je da su vrednosti neposrednog indeksa nosivosti dovoljne za kolovozne slojeve. Uvođenje geotekstila povećava zateznu čvrstoću i poboljšava raspoređivanje napona na uzorcima tla, pri čemu je kod tkanih vrsta geotekstila efekat izraženiji. Zaključak: Rezultati ukazuju na mogućnost korišćenja ojačanih lokalnih tipova zemljišta kao na praktično i isplativo rešenje za građenje kolovoza. Preporučuje se dalje istraživanje radi optimizacije metoda građenja i garantovanja performansi u dužem periodu.
Keywords: geotekstil; iskopani sediment; brana Čerfas; ojačanje tla