Reološke karakteristike bitumenskih veziva sa različitim filerima - Alekseenko, Viktor; Verkhoturova, Elena; Zhitov, Roman; Nebratenko, Dmitry (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod: Jedan od gorućih problema u oblasti prevlaka od asfaltnog betona jeste otpornost površina puteva na formiranje uzdužnih tragova habanja od točkova vozila. Rešenje se još uvek traži, a obuhvata i proučavanje ponašanja različitih komponenti mešavina asfaltnog betona pri opterećenju.Metode:  Ispitivanja su vršena pod statičkim opterećenjem u tri temperaturna režima (25°C, 40°C i 50°C), kao i pomoću standardne metode DSR (reometar za dinamičko smicanje) na temperaturama iznad 70°C. Dve vrste bitumena korišćene su kao veziva: bitumen za puteve od vazduhom produvane nafte BND 100/300 i polimer modifikovani bitumen PmB 90. U mešavinu su uvedene različite sitne frakcije – fileri: mermerni prah, mrvice gume i modifikovani prah dobijen istovremenim mlevenjem mermera i polietilena.Rezultati: Utvrđeno je da sitna frakcija ima veći uticaj na tečenje od promene stepena veziva asfaltnog betona. Pokazalo se da najnižu vrednost tečenja i najveću otpornost na smicanje u svim ispitivanim temperaturnim režimima ima asfaltno vezivo na bazi praha dobijenog zajedničkim mlevenjem mermera i polietilena.Zaključak: Uticaj sitne frakcije filera na tečenje bitumenskog veziva može da bude značajniji od uticaja promene vrste bitumenskog veziva. Očigledno je da sitna frakcija – filer ima veći efekat na stabilnost asfaltnog betona pri formiranju kolotraga od konvencionalnih bitumenskih veziva dobijenih uduvavanjem vazduha.
Keywords: reološka svojstva; asfaltni beton; bitumenska veziva; asfaltno vezivo; fileri; mineralni prah; formiranje kolotraga; otpornost na smicanje; tečenje asfaltnog veziva