Uporedna analiza specifičnih motoričkih sposobnosti kadeta po klasama posle druge godine školovanja - Marić, Lela D.; Ranđelović, Mile P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Procena borbene gotovosti savremene vojske, uprkos digitalizaciji, oduvek je bila povezana sa dobrom fizičkom osposobljenošću i njena je osnova. Dosadašnja istraživanja specifičnih fizičkih sposobnosti kadeta Vojne akademije , ukazuju na to da se vrednosti kreću u predviđenim granicama. Cilj ovog rada jeste da se uporede vrednosti rezultata koji se odnose na specifične motoričke sposobnosti kadeta po klasama (grupe) posle druge godine školovanja. Postavlja se hipoteza da postoje razlike u rezultatima kadeta po grupama.Metode: Uzorak čine ukupno 932 kadeta muškog pola u okviru devet grupa, nakon druge godine školovanja počev-ši od školske 2012/ 2013. godine. Obuhvaćene su četiri varijable koje se odnose na specifične motoričke sposobnosti: zgibovi na vratilu za 2 min, podizanje trupa sa tla za 2 min, trčanje na 3200 m i savladavanje pešadijskih prepreka. Primenom statističkih programa obrađeni su rezultati ove četiri varijable kroz centralne i disperzione parametre. Za utvrđivanje razlika između grupa u postignutim rezultatima korišćena je univarijantna analiza varijanse (ANOVA). Multivarijantnom analizom varijanse (MANOVA) utvrđene su razlike u sistemu varijabli po prostorima.Rezultati: Analizirajući rezultate specifičnih motoričkih sposobnosti kadeta po grupama posle druge godine školovanja, utvrđeno je da statistički značajne razlike postoje u varijablama zgibovi na vratilu i podizanje trupa sa tla, dok u varijablama trčanje na 3200 m i savladavanje peša- dijskih prepreka nema statistički značajnih razlika.Zaključak: Vrednosti rezultata kadeta u ove četiri spe- cifične motoričke sposobnosti očigledno se kreću u granicama predviđenim Uputstvom i standardima za ocenjivanje kadeta po godinama, pa je utvrđeno da ne postoje veća odstupanja od predviđenih.
Keywords: ANOVA; MANOVA; fizička osposobljenost; motorne sposobnosti; zgibovi; trbušnjaci; poligon pešadijskih prepreka