Pojednostavljena formulacija za procenu sila nastalih skupljanjem u spregnutim gredama od čelika i betona s potpunim smičućim spojem - Rahal, Nacer; Beghdad, Houda; Souici, Abdelaziz; Zatir, Sara; Benmahdi, Khaled; Aouad, Halima (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Poznato je da pojave zavisne od vremena, poput puzanja i skupljanja betona, znatno utiču na ponašanje kompozitnih greda od čelika i betona. Zbog toga je veoma važno da se uzmu u obzir prilikom izračunavanja snage i sigurnosti kompozitnih greda od čelika i betona. Mnoga teorijska i numerička istraživanja imaju za cilj kontrolisanje ovih pojava. U većini tih istraživanja zastupljeni su komplikovani procesi i izračunavanja koji zahtevaju složene tehnike.Metode: Ovaj model kombinuje jednačine statičke ravnoteže i dve relacije kompatibilnosti, po zakrivljenosti i po deformaciji, poprečnog preseka kompozitne grede od čelika i betona sa diferencijalnom jednačinom nastalom kao rezultat teorije brzine puzanja (CRM). Ideja je da se ovaj model pojednostavi kako bi se izbegle komplikovane matematičke transformacije.Rezultati: Rezultati pojednostavljenog pristupa su veoma zadovoljavajući u poređenju sa rezultatima analitičkog modela.Zaključak: Da bi se izbegao veliki broj računskih operacija i različite teškoće koje prate analitičke ili numeričke metode pri proceni dodatnog naprezanja usled skupljanja betona u kompozitnim gredama od čelika i betona, ovaj rad predlaže pojednostavljenu analitičku metodologiju uz obezbeđivanje zahtevane sigurnosti. Pokušano je pojednostavljivanje postojećeg analitičkog modela zasnovanog na teoriji linearne viskoelastičnosti iz 2012. godine.
Keywords: skupljanje; beton; čelik; vreme; pojednostavljeni pristup