Legiranje titanijuma kiseonikom u peći za elektropretapanje pod troskom - Ryabtsev, Anatoliy D.; Troyanskyy, Oleksandr A.; Pashynskyi, Volodymyr V.; Snizhko, Olga A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
U radu su prikazani rezultati legiranja titanijuma kiseonikom u procesu elektropretapanja pod troskom u peći. Za vezivo, koje sadrzi kiseonik, korišćene su satelit elektrode iz reakcije masenih ostataka mešavine iz poklopca retorte za termalnu redukciju magnezijum-titanijumskog sunđera, specijalno pripremljena mešavina gasa argona i kiseonika sa 30% kiseonika primenjena direktno na mesto topljenja, čestice praha titanijum-oksida mikroveličine 10–15mm i nanoprah titanijum-oksida veličine čestica od 21± 5 nm. Ispitane su struktura i karakteristike titanijuma legiranog kiseonikom iz veziva , gasne faze i praha titanijum-oksida tokom elektropretapanja titanijumovog sunđera pod troskom u peći. Utvrđeno je da se pri sadržaju kiseonika od 0.053%mas.do 0.22%mas. u metalu formira homogena jednofazna struktura tipična za komercijalni titanijum formiran od poliedarnih zrna α-faze. Povećanje koncentracije kiseonika u titanijumu za više od 0.22%mas. dovodi do formiranja mikrostrukture s tipičnom igličastom strukturom, što omogućava da bude klasifikovana kao α׳-faza.
Keywords: titanium||; ||titanijum; oxygen||; ||kiseonik; alloying||; ||legiranje; chamber electroslag remelting||; ||peć za elektropretapanje pod troskom; structure||; ||struktura; properties||; ||karakteristike