Sila kojom vazduh pritiska pokretnu ploču (Сила давления воздуха на движущуюся пластину) - Gretchikhin, Leonid I. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
U radu je razrađena matematički model gasodinamičkog opstrujavanja ravne ploče pri njenom kretanju sa pozitivnim i negativnim napadnim uglom. Pokazajo je da pri malim brzinama kretanja, silu uzgona i čeoni otpor određuje gasodinamički tok vazduha u izlaznoj oblasti opstrujavanja, a pri brzinama kretanja koje su bliske brzini zvuka odlučujuću ulogu vrši uzajamno udarno dejstvo ploče sa molekulima okružujuće sredine u ulaznoj oblasti opstrujavanja.  Otcepljena struja iza ploče se ne pojavljuje pri malim brzinama kretanja. Određeni su uslovi kada čeoni otpor i sila uzgona ploče menjaju znak.(Разработана математическая модель газодинамического обтекания плоской пластины при ее движении с положительным и отрицательным углом атаки. Показано, что при малых скоростях движения пластины подъемная сила и лобовое сопротивление определяются газодинамикой течения воздуха в тыльной области, а при скоростях движения близких к скорости звука решающую роль выполняет ударное взаимодействие пластины с молекулами окружающей среды в передней области. Срывное течение за пластиной при малых скоростях движения не возникает. Определены условия, когда лобовое сопротивление и подъемная сила пластины изменяет знак.)
Keywords: gasdynamics plate||; ||gasodinamika ploče; molecular-kinetic theory||; ||molekularno-kinetička teorija; the force constants||; ||konstante sile