Mоdelovanje određenih elemenata digitalnih atlasnih karata sa aspekta geografskih informacionih sistema - Stamenković, Nikola S.; Bakrač, Saša T.; Milanović, Miško M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2014)
Atlasi i GIS važni su elementi prikaza modela životnog prostora. U radu je predstavljen model upotrebe GIS tehnologije u izradi određenih elemenata atlasnih karata. To podrazumeva definisanje osnovnih matematičkih elemenata karata digitalnog atlasa i mogućih struktura i formi baza prostornih podataka. Geografski elementi atlasnih karata,  pretprocesiranje u GIS i strukturiranje karata digitalnog atlasa podržano GIS-om čine osnovne teme rada. Naglašava se mesto GIS tehnologije u procesu izrade atlasnih karata sa dva aspekta. Jedan aspekt predstavlja okvir geografskih informacionih sistema i mogućnosti koje pružaju, a drugi aspekt predstavljaju kartografske metode, odnosno sistem kartografskih metoda u čijem okruženju se izrađuju atlasne karte.
Keywords: modeling||; ||modelovanje; atlas maps||; ||atlasne karte; geographical information systems||; ||geografski informacioni sistemi