Analiza paketske komutacije u VoIP telefoniji na komandnom mestu jedinica taktičkog nivoa - Marković, Marko R.; Ivanović, Stefan М.; Stanišić, Sava S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod: U radu je sprovedena temeljna analiza moguće implementacije sistema Voice over Internet Protocol (VoIP), uz fokus na mrežnu arhitekturu, VoIP telefone i servere. Istražene su potencijalne ranjivosti i predložena rešenja. Takođe, preporučuje se celishodan pristup obezbeđivanju VoIP  sistema, uključujući dodatne usluge kako bi se osigurala poverljivost, integritet i dostupnost glasovnih komunikacija u digitalnom okruženju.Metode: U radu su prezentovani: pregled osnovne teorije, analiza potreba krajnjih korisnika i potencijalnih rešenja, kao i praktična procena održivosti.Rezultati: Teorijske tačke o kojima se raspravljalo dokazane su u praksi, korišćenjem komercijalno dostupnih resursa. Komunikacija je uspostavljena na očekivan način.Zaključak: Implementacija rešenja sličnih onom predstavljenom u radu bio bi relativno jeftin način da se stvore različita poboljšanja u delovanju jedinica taktičkog nivoa, kako u miru, tako i u ratu.
Keywords: VoIP; komunikacije u realnom vremenu; glasovne sesije; računarske mreže; SIP