Primena matematičke optimizacije u odlučivanju značajna za otpornost nacionalne bezbednosti: umreženo društvo kao osnov međuzavisnosti kritičnih resursa - Bojanić, Dragan J.; Bojanić, Marina M.; Platiša, Jasmina G.; Ristić, Vladimir V.; Mihajlović, Dejan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Destabilizacija kritičnih resursa (KR) ili kritične infrastrukture (KI) važne za stabilnost države može biti opasna po društvo, ekonomiju, a posebno nacionalnu bezbednost. Poremećaj jednog objekta KI, ili jednog njegovog dela, često utiče i izaziva poremećaj drugih zavisnih KI, jer smo postali „umreženo društvo”. U radu je predložen model za kvantifikovanje i definisanje međuzavisnosti između različitih KI i njihovih prioriteta, na osnovu iskaza stručnjaka.Metode: Predložene metode koje kombinuju Laboratoriju za testiranje i evaluaciju odlučivanja (DEMATEL) i analitički mrežni proces (ANP) uspešno su modifikovane teorijom fuzzy logike.Rezultati: Integrisanje više metoda u jedinstveni model analize ulaznih podataka značajno utiče na promenu rangiranja.Zaključak: Rad doprinosi vojnoj nauci u donošenju strateških odluka u vezi sa upravljanjem nacionalnom bezbednošću, kroz povećanje otpornosti KR i društva koje se na njih oslanja.
Keywords: fuzzy logika; DEMATEL; ANP; MCDM; resursi; nacionalna bezbednost