Desktop aplikacija za razmenu kriptozaštićenog govora - Ivanović, Stefan М.; Marković, Marko R.; Stanišić, Sava S.; Živanović, Kristina R.; Kolašinac, Dimitrije S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Svi podaci razmenjeni preko interneta, kao i preko drugih računarskih mreža, podložni su raznim tipovima bezbednosnih pretnji. Uzimajući to u obzir, prenos glasa uz korišćenje aplikacija koje ne koriste nikakav vid kriptozaštite omogućava bilo kome da presretne sadržaj komunikacije. Kako prenos glasa zahteva što manje kašnjenje, koriste se razni protokoli za kriptozaštitu za komunikaciju u realnom vremenu. Ovaj rad predstavlja rešenje u varijanti desktop aplikacije.Metode: Suština razmene glasa, kao i komunikacije u realnom vremenu, jeste u obezbeđenju kriptozaštićene sesije, koja predstavlja virtuelni zaštićeni kanal za komunikaciju kome mogu pristupiti samo legalni učesnici. Glasovne sesije uspostavljene su u aplikaciju korišćenjem SIP (Session Initiation Protocol) protokola. Sesije su zaštićene korišćenjem ZRTP (Zimmerman Real-time Transport Protocol) protokola. FusionPBX je korišćen kao SIP server za testiranje. Aplikacija je razvijena u C++ jeziku korišćenjem Qt frejmvorka.Rezultati: Konačna verzija aplikacije demonstrirala je da ZRTP i SIP protokoli obezbeđuju kriptozaštićenu glasovnu komunikaciju sa minimumom kašnjenja.Zaključak:  Ovo   rešenje  obezbeđuje   kriptografske  funkcije   za tajnost podataka i razmenu kriptografskih ključeva. Unapređivanje rešenja, korišćenjem digitalnih potpisa i sertifikata, rezultiralo bi dodatnim kriptografskim funkcijama: integritetom podataka i autentikacijom. Ovim unapređenjem rešenje bi bilo otporno na moderne pretnje uz malo kašnjenje.
Keywords: kriptozaštićene sesije; komunikacija u realnom vremenu; glasovne sesije; SIP protokol; ZRTP protokol; komunikacije