Informacioni sistem za podršku rada auto-parka - Kaplanović, Nemanja D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Informacioni sistemi predstavljaju skup ljudi, podataka, procesa i informacionih tehnologija čiji je cilj prikupljanje, obrada, skladištenje podataka i filtriranje u korisne informacije potrebne za podršku organizaciji ili donošenje odluka. Informacioni sistem je razvijen kao veb aplikacija uz pomoć programskog jezika Javascript, Node.js, React.js, a u pozadini se oslanja na skladištenje podataka i komunikaciju sa SKL bazom podataka.Metode: Koriste se i testiraju savremeni alati za razvoj veb aplikacija na niskobudžetnom hardveru.Rezultati: Razvijen je efikasan softver za parking sa niskim troškovima održavanja i velikom pouzdanošću.Zaključak: Softver je olakšao rad, povećao pristup podacima, olakšao njihov pregled i smanjio mogućnost greške. Opisana aplikacija namenjena je istraživanju i pokazuje kako se moderne komercijalne tehnologije mogu koristiti u vojne svrhe.
Keywords: softver; rešenje; auto-park; JavaScript; node; SQL; vojska; tehnologija