Izazivanje latentnih tragova papilarnih linija metodom elektrohemijske depozicije nikla na mesingu - Jevtić, Tamara S.; Lamovec, Jelena S.; Bjelovuk, Ivana D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/svrha istraživanja: Latentni tragovi papilarnih linija prsta se u forenzičkoj praksi mogu naći na različitim površinama na mestu događaja i učiniti vidljivim različitim metodama. Kako se ovi tragovi često mogu naći na mesingu (municijska čaura, ukrasni predmeti i drugo), u radu su razmotrene mogućnosti primene elektrohemijske depozicije nikla na mesingu. Uslov za primenu ove tehnike jeste postojanje provodnog supstrata. Masne komponente traga papilarnih linija imaju svojstva izolatora i sprečavaju proces elektrodepozicije.Metode: Eksperimentalni tanki pravougaoni delovi mesingane folije korišćeni su za podlogu na koju su ostavljani tragovi papilarnih linija. Uzorci su odmašćeni u acetonu i etil-alkoholu, isprani u dejonizovanoj vodi i osušeni strujanjem komprimovanog vazduha pre nego što su ostavljeni tragovi papilarnih linija. Radi povećanja prisustva znoja na papilarnim linijama, ruka je stavljena u silikonsku rukavicu na 5 minuta. Laganim dodirom pločice kažiprstom ostavljen je trag. Tragovi papilarnih linija izazvani su na uzorcima mesinga korišćenjem daktiloskopskog praha i, istovremeno, elektrohemijskim taloženjem nikla na drugu mesinganu pločicu. Radi dobijanja što kvalitetnijeg traga, menjani su parametri koji utiču na brzinu depozicije sve dok nije dobijen jasan trag papilarnih linija. Rezultati: Tragovi su vizuelno upoređivani pomoću lupe sa osvetljenjem kako bi se uočio kontrast između boje papilarnih linija i međupapilarnog prostora i karakteristični detalji (minucije). Optimalni rezultati postignuti su strujom gustine (brzinom taloženja) 50mA/cm2 za 10 s. Zaključak: Elektrohemijsko taloženje nikla na mesingu je primenljiva tehnika za izazivanje latentnih tragova papilarnih linija sa određenim ograničenjima.
Keywords: latentni tragovi papilarnih linija; međupapilarni prostor; mesing; izazivanje latentnih tragova; elektrohemijska depozicija