Ispitivanje vršeno savijanjem napredne generacije kompozitnih struktura sa specifičnim svojstvima izloženih različitim opterećenjima - Zitouni, Ahmed; Bouderba, Bachir; Dellal, Abdelkader; Berrabah, Hamza Madjid (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu je predstavljeno ispitivanje savijanjem napredne generacije kompozitnih struktura sa specifičnim svojstvima izloženih različitim opterećenjima.Metode: Predlaže se i uvodi nova generalizovana teorija smicanja sa pet varijabli radi izračunavanja statičkog odgovora četvrtastih funkcionalno gradiranih keramičko-metalnih ploča. Teorija eliminiše potrebu za korišćenjem korektivnog faktora smicanja i obezbeđuje odsustvo uslova za deformaciju smicanjem i na gornjoj i na donjoj površini ploče. Uvodi se numeričko ispitivanje za tumačenje uticaja uslova opterećenja i varijacija snage funkcionalno gradiranog materijala, kao i koeficijenata modula, aspekta i debljine na ponašanje funkcionalno gradiranih ploča pri savijanju. Rezultati ovih analiza upoređeni su sa rezultatima dostupnim u literaturi. Rezultati: Preliminarni rezultati obuhvataju komparativnu analizu sa standardnim teorijama smicanja višeg reda (PSDPT, ESDPT, SSDPT), kao i sa teorijama Mindlina ( FSDPT) i Kirhofa (CPT).Zaključak: Zajedno sa već potvrđenim teorijama u ovoj oblasti, predstavljena teorija pruža doprinos uvidom u statički termomehanički odgovor funkcionalno gradiranih ploča. On obuhvata uticaj vrednosti eksponenta zapreminskog udela na nedimenzionalna pomeranja i napone, uticaj koeficijenata aspekta na defleksiju, kao i efekte termalnog polja na defleksiju i napone. Numerički primeri ispitivanja vršenog savijanjem napredne generacije kompozitnih struktura sa specifičnim svojstvima izloženih različitim opterećenjima potvrđuju tačnost predstavljene teorije.
Keywords: funkcionalno gradirani materijali; savijanje; teorije smicanja višeg reda; termomehanički