Interakcija između čoveka i računara: ključni aspekti i evolucija - Đorđević, Nebojša D.; Đorđević, Veljko N.; Čabarkapa, Obrad T. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Cilj istraživanja bila je analiza ključnih aspekata interakcije čoveka i računara; proučavana je evolucija ovog polja od početaka do savremenih trendova. Fokusirajući se na različite aspekte interakcije, istraživano je kako su se metode, tehnologije i principi razvijali tokom vremena i oblikovali naša iskustva u digitalnom okruženju.Metode: Metodologija istraživanja zasnivala se na analizi relevantne literature i istraživačkih radova posvećenih interakciji čoveka i računara. Sistematskim pregledavanjem i evaluacijom izvora identifikovane su ključne informacije o evoluciji ove interakcije. Kroz vrednovanje dostupnih studija identifikovane su promene u metodama dizajna interfejsa, tehnologijama interakcije i razumevanju potreba korisnika tokom vremena.Rezultati: Sintetizacijom podataka identifikovani su ključni aspekti interakcije čoveka i računara. Analizom literature otkrivene su promene u metodama dizajna interfejsa, tehnologijama interakcije i razumevanju potreba korisnika tokom vremena. Konkretni rezultati obuhvatili su informacije o evoluciji aspekata interakcije, uključujući poboljšanja u efikasnosti, intuitivnosti i personalizaciji iskustava.Zaključak: Inovacije i evolucija tehnologije značajno su uticali na način interakcije korisnika s računarskim sistemima. Poboljšanja u dizajnu interfejsa, tehnologijama prepoznavanja i personalizaciji iskustava predstavljaju ključne faktore u kreiranju sve boljeg korisničkog doživljaja i optimizaciji interakcije čoveka i računara. Istraživanje ukazuje na kontinuirani razvoj i promene u domenu ove interakcije , naglašavajući potrebu za daljim istraživanjem i inovacijama u ovoj oblasti.
Keywords: interakcija čovek-računar (HCI); grafički korisnički interfejsi (GUI); korisničko iskustvo (UX); internet revolucija; mobilna revolucija