Matematičko modelovanje i simulacija sistema za oslanjanje vozila u poprečnoj ravni - Benmeddah, Abdeselem; Drakulić, Momir M.; Đurić, Aleksandar S.; Perić, Sreten R.; Bukvić, Aleksandar G.; Ferfouri, Abdellah B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: Proučavanje sistema za oslanjanje vozila predstavlja izazov za istraživače koji sagledavaju uticaj sistema za oslanjanje na performanse vozila: udobnost vožnje, stabilnost i upravljivost vozila, itd. U radu je predstavljena simulacija rada sistema za oslanjanje vozila u poprečnoj ravni, za vozilo Land Rover Defender 110, koja je razvijena u programskom paketu Simulink/MATLAB. Dobijeni rezultati poređeni su sa rezultatima dobijenim u programskom paketu ADAMS/CAR za simulacioni model vozila Land Rover Defender 110 koji je verifikovan sa eksperimentalnim rezulatima. Vozilo Land Rover Defender 110 ima sistem zavisnog oslanjanja na obe osovine i pasivni tip oslanjanja sa četiri stepena slobode (4 DOF).Metode: Jednačine sistema mogu se matematički rešiti šemom u Simulink/MATLAB-u, a modeliranje vozila u poprečnoj ravni urađeno je u paketu ADAMS/CAR. Rezultati: Poređenje performansi vozila dobijenih pomoću dve metode simulacija izvršeno je za tri različita scenarija; uočeno je da postoji zadovoljavajuće podudaranje dobijenih rezultata.Zaključak: Zaključeno je da simulacioni model vozila Defender 110 u Simulink/MATLAB-u daje zadovoljavajuće tačne rezultate, čime se može smatrati da je izvršena njegova verifikacija . Verifikovani simulacioni model može se koristiti sa velikom tačnošću za optimizaciju sistema za oslanjanje u budućem radu.
Keywords: sistem za oslanjanje; Defender 110; ADAMS/CAR; Simulink/MATLAB