Pregled primene 5G i 6G za mobilnu bežičnu komunikaciju u vojnom okruženju - Miličević, Zoran M.; Bojković, Zoran S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2024)
Uvod/cilj: U radu je  prikazna primena pete (5G) i napredne šeste generacije (6G) kod mobilnih bežičnih komunikacija u vojnom okruženju.Metode: Analize i sinteze su korišćene za razmatranje različitih aspekata, izazova, razvoja i primene pete generacije (5G), kao i šeste generacije (6G)  mobilnih bežičnih komunikacija u vojne svrhe.Rezultati: Predstavljena je pozadina i stanje mobilnih bežičnih komunikacija 5G i 6G. Zatim, opisan je vojni uticaj i inicijative kod 5G. Takođe, u radu su predstavljene buduće perspektive 6G za upotrebu u vojsci, kao i moguća primena 6G.Zaključak: Peta generacija postigla je prvu primenu do 2020. godine i završila prvu fazu evolucije 2022. godine. Ona pokreće naprednu verziju ka šestoj generaciji na način da pronađe različita rešenja za primenu ne samo u komercijalne, već i u vojne svrhe. Sa platformskim pristupom povezivanju, 5G vojne mreže sadrže različite zahteve, niz opcija primene sa spektralnom efikasnošću, kašnjenjem i pouzdanošću kao primarnim pokazateljima performansi. U pravcu 6G, metode mašinskog učenja (MU) i veštačke inteligencije (VI) predložile su nove pristupe modelovanju, projektovanju, optimizaciji i primeni u vojnim sistema.
Keywords: tehnologija pete generacije (5G); vojne inicijative pete generacije (5G); tehnologija šeste generacije (6G); vojne primene 6G