Eksperimentalna analiza izloženosti betona termičkim promenama - Zatir, Sara; Rahal, Nacer; Beghdad, Houda; Souici, Abdelaziz; Aouad, Halima; Benmahdi, Khaled (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Kada su delovi betonske strukture izloženi dejstvu vatre, a zatim brzom ili sporom hlađenju, dolazi do različitih promena u gustini, poroznosti, termičkom oštećenju, brzini širenja zvuka, modulusu elastičnosti, kompresivnoj snazi, apsorpciji, itd. Raširena upotreba betona u građevinarstvu, s jedne strane, i problemi nastali usled izloženosti požaru, s druge strane, zahtevaju detaljno razumevanje uticaja vatre na ponašanje strukture betona, naročito posle hlađenja. Do sada su korišćena dva metoda hlađenja za gašenje vatre – vodom i slobodnim strujanjem vazduha. U radu je eksperimentalno analizirano korišćenje protivpožarnog aparata kao trećeg načina za hlađenje betona izloženog visokim temperaturama. Metode: Izvršena je serija mehaničkih i fizičkih ispitivanja uzoraka, prečnika 40 mm i visine 40 mm, izloženih visokim temperaturama od 200, 400 i 600 °C. Zatim su test-epruvete podvrgnute hlađenju na tri različita načina: slobodnim strujanjem vazduha, potapanjem u vodu i korišćenjem protivpožarnog aparata.Rezultati: Rezultati jasno pokazuju da je korišćenje protivpožarnog aparata pogodnije od preostala dva metoda hlađenja, tj. prirodnog hlađenja na vazduhu i natapanja vodom.Zaključak: Rezultati ove eksperimentalne studije mogli bi da imaju praktičnu primenu pri gašenju eventualnog požara u nekoj betonskoj strukturi.
Keywords: beton; vatra; eksperimentalna analiza; gašenje; voda; prirodno strujanje vazduha