Koncept privatnosti podataka u elektronskom zdravstvenom sistemu zasnovan na blokčejn tehnologiji - Cizelj, Dejan B.; Unkašević, Tomislav B.; Banjac, Zoran Đ. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Napredak u informaciono-komunikacionim tehnologijama omogućio je stvaranje simbiotičkog okruženja ljudi i mašina u kojem ljudi interakcijom sa mašinama poboljšavaju kvalitet svakodnevnog života. U tom kontekstu, problemi informacione bezbednosti i posebno privatnosti podataka izbijaju u prvi plan. U mnogim zemljama postoji zakonska regulativa kojom se taj problem reguliše u smislu obezbeđenja ciljeva koji se moraju realizovati pri manipulaciji privatnim podacima, a sama tehnologija je izbor kreatora informacionih sistema. Blokčejm tehnologija je jedna od metoda izbora za obezbeđenje integriteta podataka i neporecivosti transakcija, dok digitalni sertifikati u sprezi s njom omogućavaju ostvarivanje privatnosti podataka pacijenata. Metode: Primenom kriptografskih metoda asimetrične kriptografije realizuje se blokčejn tehnologija i pouzdani metodi identifikacije u sajber prostoru, što omogućava očuvanje privatnosti podataka na visokom nivou. Rezultati: Ovaj rad opisuje koncept zaštite privatnosti podataka pacijenata u zdravstvenom sistemu. Zasnovan je na digitalnim sertifikatima kao metodu identifikacije u sajber prostoru i blokčejn tehnologiji kao metodu za očuvanje integriteta transakcija i informacionog sistema zdravstvenog osiguranja. Predloženi koncept omogućava separaciju privatnih i medicinskih podataka tako što je, uz prihvaćeni princip vlasništva pacijenta nad medicinskim podacima, moguće ostvariti primarnu i sekundarnu upotrebu medicinskih podataka bez ugrožavanja privatnosti podataka pacijenta. Zaključak: Koncept identifikacije entiteta u zdravstvenom informacionom sistemu i organizacija/čuvanje podataka, u skladu sa principima blokčejn tehnologije, koji su predloženi u ovom radu, omogućavaju ostvarivanje visokog nivoa privatnosti podataka u skladu sa internacionalnim dokumentom European Union General Data Protection Regulation. Pored toga, predloženi koncept omogućava detekciju neregistrovanih uređaja ili entiteta u sistemu i na taj način očuvanje integriteta sistema i povećanje njegove sveukupne informacione bezbednosti.
Keywords: informaciona bezbednost; zdravstveni informacioni sistem; medicinski podaci; primarna i sekundarna upotreba; asimetrična kriptografija; digitalni potpis; blokčejn organizacija; struktura bloka