Kolektivni fenomeni - Fabiano, Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Tehnike kvantne teorije polja takođe mogu precizno da opišu kolektivne pojave statističke i fizike čvrstog stanja.Metode: Metoda integrala putanje sa Vikovom rotacijom pokazuje svoju potpunu analogiju sa particionom funkcijom statističke mehanike.Rezultati: Landau-Ginzburgova fenomenologija uspešno opisuje kolektivne fenomene kao što su spontana magnetizacija i superprovodljivost.Zaključak: Fenomen narušavanja simetrije mogao bi dati makroskopske rezultate.
Keywords: energija vakuuma; narušavanje simetrije; Landau-Ginzburgov model