Primena metode modelovanja na izračunavanje verovatnoće pogotka nepokretnog cilja prilikom vatrenog dejstva tenkovskog odeljenja u odbrani - Obradović, Zoran B.; Nikolić, Branislav B.; Popović, Goran P.; Gadzhalov, Nikolay D.; Krastev, Krastyu I. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Teorija neposrednog gađanja oklopnih jedinica bavi se izračunavanjem verovatnoće pogotka cilja, u zavisnosti od broja ispaljenih projektila, u određenim borbenim okolnostima, kao i pod određenim meteorološkim uslovima. Uspešnost izvršenja borbenog zadatka oklopnih jedinica u izvođenju odbrambenog dejstva na nepokretni cilj u najvećoj meri zavisi od efikasnosti vatrenog dejstva tenkovskog oruđa. Taktičkom pretpostavkom definisani su realni borbeni uslovi ‒ da napadačka formacija nastupa otvarajući vatru iz streljačkog i protivoklopnog naoružanja, da je odbrana organizovana pravovremeno, na manevarskom zemljištu i u optimalnim meteorološkim uslovima, kao i da tenkovsko odeljenje ostvaruje vatreno dejstvo sa mesta. Cilj istraživanja jeste da se što približnije odredi verovatnoća pogodka i uništenja cilja, u zavisnosti od načina određivanja daljine do cilja i broja ispaljenih projektila.Metode: Težišnom primenom metode situacionog modelovanja u naučnom istraživanju, nastojano je da se što preciznije odredi procenat verovatnoće pogotka (uništenja) nepokretnog cilja ‒ prvim, drugim, odnosno trećim projektilom.Rezultati: Glavni naučni doprinos istraživanja predstavlja određivanje različitih kvantitativnih pokazatelja kao značajnih parametara neophodnih radi uspešnog projektovanja odbrambenih operacija jedinica kopnene vojske. Zaključak: Kreiranjem odgovarajućeg modela za određenu situaciju, radi rešavanja problema (borbenog zadatka), moguće je precizno odrediti verovatnoću pogađanja i uništenja cilja u odnosu na broj ispaljenih projektila, kao i očekivani utrošak municije.
Keywords: teorija gađanja; tenk; tenkovsko odeljenje; modelovanje