Makroekonomski aspekti sveobuhvatnih troškova sredstava kao preduslov za opremanje sistema odbrane naoružanjem i vojnom opremom - Savić, Aleksandar O.; Mihajlović, Milan M.; Božović, Ivan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Aktivnost upravljanja budžetskim sredstvima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije (MO i VS) ne prihvata ni minimalne greške u nabavci naoružanja i vojne opreme (NVO). Opremanje Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom mora biti ekonomski opravdano, jer se veliki deo budžetskih sredstava izdvaja za tu namenu. Cilj istraživanja jeste da se sagleda ekonomski aspekt tretiranja troškova kao preduslov procesa opremanja sistema odbrane naoružanjem i vojnom opremom. Metode: Za potrebe istraživanja korišćene su analitičke i deskriptine metode radi sagledavanja sveobuhvatnih troškova sredstava neophodnih za efikasno opremanje MO i VS sredstvima NVO. Analizirano je 18 preglednih i istraživačkih radova, u skladu sa Pravilnikom o opremanju Vojske Srbije naoružanjem i vojnom opremom.Rezultati: Ukazano je da se ekonomska opravdanost iskazuje implicitno odnosom nematerijalnih koristi i ostvarenih ciljeva prema uloženim novčanim sredstvima. Najčešći razlog zbog kojeg se ekonomska opravdanost ne iskazuje eksplicitno razlikom početnog ulaganja i krajnjeg iznosa sredstva jeste postojanje većeg broja okolnosti koje utiču na donošenje pogrešnih investicionih odluka. Takođe, ako se tokom celog životnog ciklusa investicije troškovi ne razmatraju detaljno, može se pretpostaviti da i planirani ciljni rezultat nije siguran.Zaključak: Istraživanje ukazuje da nerazmatranje troškova tokom celog životnog ciklusa investicije predstavlja osnovni razlog neplaniranih ulaganja u kasnijim fazama, što dovodi i do nastanka brojnih problema u funkcionisanju sistema odbrane.
Keywords: računovodstveno obuhvatanje; troškovi; opremanje; naoružanje i vojna oprema; životni ciklus