Mere za estimaciju klatera na slici i performanse akvizicije cilja - Bondžulić, Boban P.; Bujaković, Dimitrije M.; Mihajlović, Jovan G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Određivanje performansi akvizicije cilja ima bitnu ulogu u vojnim primenama u kojima je čovek operater. Ovaj rad predstavlja prošireno istraživanje o primeni metrika klatera slike za analizu performansi akvizicije cilja, kako bi se primenom objektivnih mera izvršila predikcija verovatnoće detekcije, verovatnoće lažnog alarma i srednjeg vremena traženja cilja na slici.Metode: Za određivanje stepena klatera korišćena su jednostavna obeležja na globalnom (nivo kompletne slike) i lokalnom nivou (u okolini cilja), metrike klatera zasnovane na kontrastu, veličina cilja i objektivne mere izvedene iz mera za procenu kvaliteta slike. Pored standardnih obeležja, korišćena su i obeležja izvedena iz raspodele MSCN (mean subtracted contrast normalized coefficients) koeficijenata. Za poređenje rezultata objektivnih skorova i eksperimentalnih rezultata dobijenih na javno dostupnoj Search_2 bazi, korišćeni su regresioni zakoni prihvaćeni u literaturi. Kao kvantitativne mere slaganja korišćene su linearna korelacija i korelacije rangova.Rezultati: Pokazano je da se primenom metrika klatera, izvedenih iz mera procene kvaliteta slike, dobija najbolje slaganje sa pokazateljima akvizicije cilja. Korelacija sa rezultatima subjektivnih testova iznosi do 90%, što ukazuje na potrebu za daljim istraživanjima. Poseban doprinos rada predstavlja detaljna analiza predikcije performansi akvizicije cilja primenom jednostavnih obeležja na globalnom i lokalnom nivou, pri čemu je pokazano da se određivanjem obeležja u okolini cilja mogu poboljšati performanse predikcije. Takođe, rezultati subjektivnih testova pokazuju da se sa verovatnoćom većom od 90% na osnovu srednjeg vremena traženja cilja na slici može proceniti verovatnoća lažnog alarma i verovatnoća detekcije cilja.Zaključak: Pored toga što je dobijen visok stepen slaganja objektivnih metrika klatera i rezultata subjektivnih testova (do 90%), postoji potreba za unapređenjem postojećih i razvojem novih metrika, kao i za sprovođenjem novih subjektivnih testova.
Keywords: metrike klatera; verovatnoća lažnog alarma; srednje vreme pretraživanja; verovatnoća detekcije; akvizicija cilja