Uporedna analiza saobraćajnih nesreća na teritoriji grada Užica u 2021. i 2022. godini primenom otvorenih podataka i Streamlit aplikacije - Gavrilović, Branko M.; Mitrović, Jelena (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Sa razvojem informacionih tehnologija, interneta i društvenih mreža, količina prikupljenih podataka raste velikom brzinom. Njihova obrada i analiza postaje neophodnost bez koje se ne mogu donositi kvalitetne poslovne odluke. Sa razvojem nauke o podacima (Data Science) razvijeni su i alati za obradu nestrukturiranih podataka. Otvoreni podaci su javno dostupni, a njihova obrada omogućava sticanje novih znanja. Cilj rada jeste predstavljanje mogućnosti korišćenja otvorenih podataka u istraživačke svrhe, kao i njihove obrade kroz Streamlit razvojno okruženje.Metode: U radu je predstavljen Streamlit okvir programskog jezika Python i njegova funkcionalnost kroz analizu veb-aplikacije za analizu podataka. Kao studija slučaja prikazana je uporedna analiza podataka o saobraćajnim nezgodama na teritoriji PU Užice u 2021. i 2022. godini.Rezultati: Streamlit aplikacija  biće korišćena za automatsku analizu otvorenih podataka o saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji radi obrade podataka i testiranja hipoteze o tome da li je došlo do povećanja bezbednosti saobraćaja na teritoriji PU Užice.Zaključak: U radu je predočena mogućnost korišćenja Streamlit-a  za kreiranje aplikacije za obradu otvorenih podataka.
Keywords: deskriptivna analitika; otvoreni podaci; Streamlit; Pandas; Python; saobraćajne nezgode