Modelovanje borbenih operacija - Kostić, Mladen S.; Jovanović, Aca D.; Kovač, Mitar V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Cilj istraživanja je provera i procena aproksimativne metode modela strategijskih borbenih dejstava agregatnih snaga, baziranim na Lančesterovim jednačinama.Metode: Studijom slučaja poznate operacije „Pustinjska oluja” prikupljeni su potrebni podaci o borbenim sposobnostima i snazi neprijatelja, operativnim faktorima, doktrinarnim principima i načinu upotrebe snaga u borbi. Dobijeni podaci su obrađeni metodom agregacije sila, transformišući snage heterogenog sastava u homogene. Modelovanje bitke je sprovedeno metodom diferencijalnih Lančesterovih jednačina.Rezultati: Potvrđena je delimična validnost modela koji opisuje sukob na praktičnom istorijskom primeru iz studije slučaja, uzimajući u obzir uticaj parametara ishoda sukoba, odnosa gubitaka, potrošnje ubojnih sredstava i broja izvedenih vazduhoplovnih misija. Zaključak: Postoje objektivna ograničenja u primeni modelovanja vojnih operacija, i optimizaciji upotrebe snaga na taktičkom i operativnom nivou. Vrednost ovog metoda jeste mogućnost pouzdane strateške procene vojne moći protivnika na strateškom nivou.
Keywords: vazduhoplovno-kopnene borbene operacije; iscrpljivanje; model agregatnih snaga