Kazimirov efekat - Fabiano, Nikola (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Kvantizacija elektromagnetnog polja dovodi do kvantnih fluktuacija koje zauzvrat proizvode silu na makroskopskim granicama. Ovaj fenomen naziva se Kazimirov efekat.Metode: Koristi se druga kvantizacija elektromagnet- nog polja. Primenjena je tehnika regularizacije pomoću zeta-funkcije.Rezultati: Zbog kvantizacije elektromagnetnog polja primećuje se sila na makroskopskim granicama.Zaključak: Fluktuacije vakuuma usled kvantnih efekata daju makroskopske efekte.
Keywords: kvantna elektrodinamika; kvantizacija; energija vakuuma; Kazimirov efekat