Bezbednost bežičnih tastatura: pretnje, ranjivosti i mere zaštite - Jovanović, Siniša V.; Protić, Danijela D.; Antić, Vladimir D.; Grdović, Milena M.; Bajić, Dejan A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Ranjivost računarskih sistema uzrokovana je kompromitujućim elektromagnetskim zračenjem sa bežičnih tastatura. Pokazano je da bežični uređaji koji koriste komunikaciju baziranu na trigerima imaju probleme koji se odnose na  privatnost, što je uzrokovano elektromagnetskim oticanjem povezanim sa emisijom radio-talasa. Tehnologija bežičnih veza izvor je emanacije signala koji mora biti zaštićen u pogledu performansi i bezbednosti.Metode: Uočavaju se ranjivosti bežičnih uređaja i napadi na bočne kanale, uporedo sa elektromagnetskom emisijom radio- signala.Rezultati: Ukazano je na greške u bezbednosti i enkripciji za određene bežične tastature. Rezultati penetracionih testova otkrivaju ranjivosti ciljane bežične tastature u pogledu zastarelog firmvera, enkripcije i pouzdanosti bežične mreže.Zaključak: Bežične tastature imaju bezbedonosne propuste koji omogućuju ometanje radio-komunikacije, dajući zlonamernom korisniku potpun pristup računaru na koji je tastatura povezana. Stoga on može da ukrade osetljive podatke posmatrajući rad sistema i koristeći elektromagnetsku emisiju.
Keywords: bežična tastatura; radio-frekvencije; elektromagnetska emisija; softverski definisani radio