Modeliranje i simulacija rada modulatora pritiska kod menjačkih prenosnika sa promenom stepena prenosa bez prekida toka snage - Drakulić, Momir M.; Đurić, Aleksandar S.; Ponorac, Luka M.; Benmeddah, Abdeselem B.; Perić, Sreten R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Modulator pritiska ima najveći uticaj na dinamičke karakteristike menjačkih prenosnika sa promenom stepena prenosa bez prekida toka snage. Predstavlja element menjačkog prenosnika koji kontroliše povećanje pritiska u frikcionim sklopovima tokom procesa promene stepena prenosa. Izborom optimalne kontrole priraštaja pritiska pri promeni stepena prenosa postiže se smanjenje dinamičkih opterećenja u zupčastim prenosnicima i termičkih opterećenja u frikcionim sklopovima.Metode: Analiziran je princip jednog od rešenja modelatora pritiska, kao i uticaj pojedinih parametara na kontrolu priraštaja pritiska u toku promene stepena prenosa. Nakon analize principa rada modulatora pritiska, razvijen je simulacioni model u softverskom paketu MATLAB/Simulink.Rezultati: Rezultati dobijeni korišćenjem simulacionog modela upoređeni su sa eksperimentalnim rezultatima izabranog modulatora pritiska. Rezultati simulacije su pokazali zadovoljavajuće poklapanje sa eksperimentalnim rezultatima, u granicama do 10% odstupanja od eksperimentalnih rezultata.Zaključak: Razvijeni simulacioni model omogućava relativno laku i brzu promenu parametara modulatora pritiska, kao i mogućnost bržeg i boljeg razumevanja uticaja pojedinih parametara na povećanje pritiska tokom procesa promene stepena prenosa.
Keywords: promena stepena prenosa bez prekida toka snage; modulator pritiska; simulacija