Matematičko modelovanje i simulacija primopredajnika pravougaonih impulsa za rad u diskretnom vremenu - Berber, Stevan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: U radu su prikazani teorija i dizajn telekomunikacionog systema koji radi u diskretnom vremenu. On se koristi za prenos filtriranog i nefiltriranog diskretnog pulsa. Signali su analizirani u vremenskom i frekvencijskom domenu.Metode: Sistem je teorijski analiziran na osnovu blok-šeme koja je prikazana u formi matematičkih operatora, prema kojoj je izvršena i simulacija sistema kako bi se potvrdili teorijski nalazi.Rezultati: Signali diskretnog vremena prezentirani su u vremenskom i frekvencijskom domenu i potvrđeni simulacijom u Matlabu. Zaključak: Rezultati ovog rada doprinose teorijskom modelovanju i dizajnu modernih diskretnih komunikacionih sistema.
Keywords: diskretni komunikacioni sistem; dizajn sistema; primopredajnik diskretnog pulsa; filtriranje; korelacioni prijemnik