Procena maksimalne jačine električnog polja u blizini bazne stanice 5G tehnologije pre njenog puštanja u rad - Lebl, Aleksandar V.; Budimir, Đurađ (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: U radu je prikazan početni razvoj procedure za procenu jačine električnog polja u blizini bazne stanice 5G tehnologije.Metode: Procedura omogućava određivanje budućeg nivoa zračenja na osnovu izmerenog nivoa električnog polja uzrokovanog signalom koji formira blok sinhronizacionih signala pre nego što se uspostavi saobraćaj preko primenjenog antenskog sistema. Moguće je izvršiti potrebne proračune radi vrlo tačne procene, čak i ako neki važni parametri karakteristike zračenja (kao što je razmak frekvencija između frekvencijskih nosilaca na radio-interfejsu) nisu unapred poznati. Na taj način je, pre samog merenja, znatno pojednostavljen proces komunikacije sa operatorom mobilnog sistema jer on ne mora poznavati detalje tehničkih podataka o sistemu.Rezultati: Izvedena formula za procenu jačine električnog polja verifikovana je poređenjem njenih rezultata sa praktičnim rezultatima dobijenim intenzivnim merenjima na velikom broju baznih stanica 5G tehnologije u jednoj visokorazvijenoj zemlji. Formula daje pesimističan rezultat, odnosno pokazuje viši nivo električnog polja od onoga koji se dobija u svim realizovanim merenjima.Zaključak: Ova procena omogućava operatoru mobilnog sistema da predvidi da li bi elektromagnetno polje u okolini bazne stanice moglo da bude opasno za ljudsko zdravlje kada sistem radi punim kapacitetom, uzimajući u obzir nacionalne i internacionalne preporuke koje se odnose na nivo zračenja.
Keywords: procena električnog polja 5G tehnologije; bazna stanica; blok sinhronizacionih signala; saobraćajni snop zračenja; frekvencijski podnosioci