Novo rešenje problema višekriterijumskog celobrojnog programiranja pomoću višekriterijumske optimizacije zasnovane na verovatnoći - Zheng, Maosheng; Yu, Jie (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: U radu se formuliše novo rešenje problema višekriterijumskog celobrojnog programiranja pomoću probabilističke višekriterijumske optimizacije. Takođe, koristi se diskretizacija pomoću dobrih tačaka rešetke, kao i  sekvencijalna optimizacija radi sukcesivnog pojednostavljivanja i dubinske optimizacije.Metode: U probabilističku višekriterijumsku optimizaciju uveden je novi koncept poželjne verovatnoće kako bi se opisao stepen poželjnosti svake pojedinačne korisnosti performanse nekog kandidata. Svaka pojedinačna korisnost performanse kandidata doprinosi parcijalnoj poželjnoj verovatnoći, a proizvod svih tih verovatnoća čini ukupnu poželjnu verovatnoću kandidata. Na taj način ukupna poželjna verovatnoća prevodi višekriterijumski problem u jednokriterijumski. Diskretizacijom pomoću metoda dobrih tačaka rešetke vrši se diskretno uzorkovanje za kontinualnu funkciju cilja, a sekvencijalnom optimizacijom dubinska optimizacija. Takođe, može se odustati od zahteva celih brojeva radi pojednostavljivanja navedenog postupka. Na kraju se optimalna rešenja unetih varijabli moraju zaokružiti na najbliži celi broj.Rezultati: Ovaj pristup se koristi za rešavanje dva problema u proizvodnji: za maksimizaciju prihoda uz najmanje moguće zagađenje i za kreiranje plana za nabavku najveće količine repromaterijala po najmanjoj ceni. Obećavajući rezultati su dobijeni za dva navedena problema pomoću teorije verovatnoće za istovremenu optimizaciju više ciljeva. Zaključak: Ovo rešenje uzima u obzir istovremenu optimizaciju više ciljeva pri višekriterijumskom celobrojnom programiranju, što prirodno odslikava suštinu višekriterijumskog programiranja i time otvara nove puteve ka rešavanju višekriterijumskih problema.
Keywords: višekriterijumska optimizacija; problem celobrojnog programiranja; poželjna verovatnoća; diskretno uzorkovanje; sekvencijalna optimizacija