Opsežna studija o upravljanju veštačkom rukom pomoću elektroencefalografije (EEG) - Abdulrahman Satam, Ihab (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Signal u elektroencefalografiji (EEG) ima veliki uticaj na razvoj tehnologije upravljanja prostetičkom rukom. Pri funkcionalnom ispitivanju ljudskog pokreta kao glavno sredstvo koriste se EEG signali. Kontrola prostetičke ruke putem moždanih talasa je još u ranim fazama ispitivanja. Istraživači se tek od pre nekoliko godina bave ovom vrstom upravljanja.Metode: Nekoliko studija je imalo za cilj da sistematično obradi do sada objavljena istraživanja kako bi se istraživačima i stručnjacima pružio sveobuhvatni pregled najnovijih tehnika upravljanja putem EEG signala koje  se koriste ne samo za prostetičke ruke već i za druge tehnologije. Rezultati: Upoređeno je 175 članaka, a izabrani su samo oni koji su najtešnje povezani sa studijom.Zaključak: Ova studija ima tri cilja. Prvi je da skupi, sistematizuje i proceni informacije objavljene u studijama u periodu od 2011. do 2022. godine. Drugi je da pruži detaljniji izveštaj o holističkim, eksperimentalnim postignućima u ovoj oblasti, kao i o sadšnjim istraživanjima. Sistematično urađena studija obezbeđuje mnoštvo primera iz savremenih istraživanja upravljanja prostetičkom rukom putem EEG signala. Treći cilj jeste da se ukaže na oblasti koje zahtevaju dalja istraživanja, kao i da se preporuče pravci za njihovo sprovođenje.
Keywords: EEG; BCI; sveobuhvatna studija; prostetička ruka; kontroleri