Višekriterijumska optimizacija zasnovana na verovatnoći kao osnova za primenu novog robustnog dizajna na parametre mašinske obrade - Zheng, Maosheng; Teng, Haipeng; Wang, Yi (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2023)
Uvod/cilj: Novi robustni dizajn nastao pomoću višekriterijumske optimizacije zasnovane na verovatnoći uzima aritmetičku srednju vrednost indikatora performansi, kao i njenu devijaciju, za dvojne nezavisne odgovore indikatora performansi. Cilj ovog rada jeste da se proveri primenljivost novog robustnog dizajna na optimizaciju parametara mašinske obrade. Za detaljno ispitivanje korišćen je robustni dizajn za određivanje optimalnih parametara sečenja kako bi se potrošnja energije tokom okretanja čelika AISI 1018, pri konstantnoj brzini uklanjanja materijala, svela na najmanju moguću meru. Pored toga,  istovremeno je primenjena i optimizacija parametara mašinske obrade i alokacija tolerancije klipa od sferoidnog grafitnog livenog gvožđa. Metode: U skladu s metodom zasnovanom na verovatnoći za višekriterijumsku optimizaciju, aritmetička srednja vrednost indikatora performansi. kao i njena devijacija, uzete su za dvojne nezavisne odgovore indikatora performansi pri primeni robustnog dizajna. Svaki od ova dva pomenuta odgovora doprinosi jednim delom parcijalnih poželjnih verovatnoća indikatoru performansi alternativa u ispitivanju. Aritmetička srednja vrednost indikatora performansi treba da se procenjuje kao predstavnik indikatora performansi prema funkciji ili preferenciji indikatora performansi, dok je devijacija drugi njihov pokazatelj koga, uopšteno govoreći, karakakteriše princip „manje je bolje”.Pored toga, kvadratni koren proizvoda dva pomenuta dela parcijalne poželjne verovatnoće formira stvarnu poželjnu verovatnoću indikatora performansi. Štaviše, proizvod parcijalnih poželjnih verovatnoća daje ukupnu poželjnu verovatnoću svake alternative, što predstavlja ukupni i jedinstveni indeks svake alternative u robustnom optimumu.Rezultati: U radu su predstavljeni racionalni optimalni parametri sečenja za minimiziranje potrošnje energije tokom okretanja čelika AISI 1018 pri konstantnoj brzini uklanjanja materijala, kao i istovremena optimizacija parametara mašinske obrade i alokacija tolerancije klipa od sferoidnog grafitnog livenog gvožđa.Zaključak: Studija ukazuje da je primena nove robustne optimizacije racionalna i pogodna za optimizaciju parametara mašinske obrade.
Keywords: poželjna verovatnoća; metod zasnovan na verovatnoći; višekriterijumska optimizacija; robustni dizajn; istovremena optimizacija