Dimenzionisanje pogona i upravljanje energijom hibridnog guseničnog vozila redne konfiguracije - Milićević, Stefan V.; Blagojević, Ivan A. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: U radu je predstavljen sistematski pristup razvoju rednog hibridnog električnog guseničnog vozila (HETV) uključujući dimenzionisanje pogona i izbor odgovarajuće strategije upravljanja energijom (EMS).Metode: Elementi pogonskog sklopa su dimenzionisani, uzimajući u obzir ključne zahteve performansi. Predložene su tri strategije upravljanja energijom: termostatska strategija (TCS), strategija upravljanja praćenjem opterećenja (PFCS) i strategija optimalnog izvora energije (OPSS). Evaluacija konfiguracije pogona i tri predložene EMS izvršene su u okruženju Simulink korišćenjem ciklusa vožnje koji sadrži delove sa znatnim ubrzanjima, kočenjima i upravljanjem.Rezultati: Rezultati su pokazali da se OPSS pokazala kao najbolja strategija zbog povećane uštede goriva i niske varijacije stanja napunjenosti baterije (SOC). U poređenju sa prethodnim istraživanjem istog vozila sa paralelnom hibridnom konfiguracijom, postignuti su znatno bolji rezultati. Analiza rezultata pokazuje da se predloženom konfiguracijom pogona i strategijom upravljanja potrošnja goriva smanjuje za 53,79 %, što ukazuje na to da je dimenzionisanje hibridnog pogona pravilno izvedeno.Zaključak: Rezultati ovog rada su od velikog značaja za razumevanje uticaja pravilnog dimenzionisanja pogona na ekonomičnost vozila. U poređenju sa referentnim vozilom, predložena konfiguracija postiže značajno poboljšanje, od kojeg se najveći deo pripisuje adekvatnom dimenzionisanju. OPSS se pokazala kao najbolja strategija, čime je potvrđena teorijska hipoteza. Pokazalo se da je redna hibridna konfiguracija sa OPSS kao EMS najbolja za upotrebu u HETV-u.
Keywords: gusenično vozilo; hibridno vozilo; upravljanje energijom; strategija upravljanja energijom; potrošnja goriva