Analiza repetitivnog ometanja radija sa sporim frekvencijskim skakanjem - Stojanović, Nenad M.; Todorović, Branislav M.; Ristić, Vladimir B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: U radu je predstavljen model radija sa sporim frekvencijskim skakanjem u slučaju kada je ometan repetitivnim ometačem. Analizirano je ometanje vojnog taktičkog radio-uređaja sa frekvencijskim skakanjem repetitivnim ometačem.Metode: Pretpostavljeno je da će repetitivni ometač biti efikasan prilikom detekcije signala sa sporim frekvencijskim skakanjem kod svakog skoka i da će uspešno izvršiti delimično ometanje presretnute komunikacije. Pod delimičnim ometanjem se podrazumeva da će određeni vremenski deo transmisije svakog hopa biti ometan. Sprovedena je teorijska analiza uticaja repetitivnog ometača na radio sa frekvencijskim skakanjem na osnovu definicije totalne verovatnoće greške. Razmatrani su i različiti parametri koji utiču na dužinu perioda hopa koji će uspešno biti ometan.Rezultati: Dobijeni rezultati pokazuju da se efikasno ometanje postiže ako se ometa mali deo trajanja jednog skoka. U razmatranim uslovima repetitivni ometač detektuje signal tokom svakog hopa i emituje ometajući signal potrebnom snagom. Pokazano je da se sa povećanjem brzine frekvencijskog skakanja može znatno smanjiti uticaj repetitivnog ometača.Zaključak: Repetitivni ometači su veoma efikasni u ometanju komunikacionih radio-sistema sa sporim frekvencijskim skakanjem.
Keywords: prošireni spektar; frekvencijsko skakanje; repetitivno ometanje; verovatnoća greške