Kinetička simulacija ekspanzije vakuumske plazme izvan granica „plazma aproksimacije” - Kozhevnikov, Vasily Y.; Kozyrev, Andrey V.; Kokovin, Aleksandr O.; Semeniuk, Natalia S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2022)
Uvod/cilj: Jedan od ključnih pristupa rešavanju čitave klase problema moderne fizike plazme jeste takozvana aproksimacija plazme.  Najopštije se definiše kao teorijski pristup izračunavanju električnog polja sistema naelektrisanja pod uslovom električne kvazi-neutralnosti. Cilj ovog rada jeste da uporedi rezultate numeričke simulacije kinetičkih procesa širenja kvazineutralne zgusnute plazme sa analitičkim rešenjem sličnog kinetičkog modela ali u aproksimaciji plazme.   Metode: Rezultati su dobijeni metodama determinističkog modelovanja zasnovanim na numeričkom rešenju Vlasov-Poasonovog sistema jednačina.Rezultati: Predstavljeno poređenje analitičkih izraza za rešavanje kinetičkih jednačina u aproksimaciji plazme, kao i numerička rešenja Vlasov-Poasonovog sistema jednačina, ubedljivo pokazuju ograničenja aproksimacije plazme u nekim važnim slučajevima razmatranog problema raspadanja formacija plazme.Zaključci: Teorijski rezultati ovog rada od velikog su značaja za razumevanje nedostataka aproksimacije plazme do kojih može doći prilikom praktične primene kompjuterske fizike plazme.
Keywords: fizička kinetika; vakuum plazma; ekspanzija plazme